Час роботи: з 10.00 до 19.00
Наприклад: Мокасини 428
Рус Укр

Навіщо потрібне спеціальне взуття для туризму

Навіщо потрібне спеціальне взуття для туризмуТуристи знають, як багато значить правильне взуття у поході: іноді воно, без перебільшення, може врятувати життя. Але не варто думати, що в спецвзутті потребують тільки ті, хто вирішив підкорювати Еверест. Воно потрібно навіть вам і вашій дитині, коли збираєтеся на прогулянку в ліс або плануєте видертися на найближчу нехай навіть невисоку гору. Звичайно, вам не знадобиться професійне альпіністське спорядження і 2-кілограмові черевики для скелелазіння, але босоніжки або міські кросівки також не варіант. Тому зараз консультанти нашого інтернет-магазину Theo Leo розкажуть, що таке туристичне взуття, навіщо воно потрібне і як підібрати найбільш підходяще, з огляду на тривалість походу, погодні умови та особливості ландшафту.

Чому звичайне взуття не підійде для походів

Сучасне взуття буває настільки різним, що часом здається, ніби спеціальні види черевиків існують на всі випадки життя. Деякою мірою це так, адже завдання правильного взуття - при будь-яких умовах захищати кістки та сухожилля наших ніг. А це неабияка місія! В одній лише стопі налічується 26 кісток, і всі вони в умовах туристичних походів відчувають підвищене навантаження. Щоб полегшити напругу на стопи, коліна, тазостегнові суглоби, захистити сухожилля, зв'язки туристів була придумана спеціальна модель - трекінгове взуття.

У туристичних походах особливо цінуються моделі, які захищають щиколотку. Вивихнута кісточка може поставити хрест на пішій подорожі, і щоб цього не сталося, професіонали радять одягати у похід не звичне низьке взуття, а моделі з застібкою навколо голіностопа. Крім того, що трекінгове взуття за формою відрізняється від щоденних кросівок і черевиків, воно ще й набагато міцніше звичайного, щоб витримати будь-які екстремальні умови.

Сучасний вигляд трекінгового взуття - це результат багаторічної праці багатьох фахівців у всьому світі. Вважається, що потреба у розробці спецвзуття для походів з'явилася на початку ХХ століття, коли прогулянки на природі стали популярним видом дозвілля. З тих пір моделі постійно вдосконалювалися, «підганялися» під різні погодні умови і характеристики місцевості. Спеціальну гумову підошву, яка використовується сьогодні у виробництві більшості туристичних черевиків, вигадав і запатентував італійський альпініст Вітале Брамані більше 80 років тому. У наші дні цю підошву альпіністи усього світу знають як Vibram.

Між тим, знахідки археологів змушують дещо переглянути дату народження трекінгових черевиків. Вчені знайшли в Альпах шкіряне взуття, датоване приблизно 3200 р. до н.е., на підошву якої кріпилися шкіряні смужки. Фахівці припустили, що подібного роду доопрацювання покращувало пересування стародавньої людини по скелястій місцевості. Звичайно, ця древня знахідка дуже віддалено нагадує сучасне туристичне взуття, але все одно вважається її попередником.

Яким буває трекінгове взуття

Види туристичного взуттяІснують різні класифікації для визначення типу трекінгового взуття. Наприклад, з огляду на вагу. Черевики для походів бувають легкі, середні та «важковаговики». Останнім часом туристи тяжіють більш до легких черевиків, і сучасні технології дозволяють цього досягти.

Черевики з категорії легких мають стриманий дизайн, вони не дуже високі (тільки щоб створити мінімальну підтримку гомілкостопу), підходять для нескладних трас. Кращими зразками такого взуття вважаються Merrell Moab Ventilator Mid, Salomon X Ultra Mid 2 GTX, Hoka One One Tor Ultra Hi WP, Keen Targhee II Mid.

Черевики середньої ваги більш високі, жорсткі, з укріпленою підошвою. Підходять для багатоденних походів. Кращі зразки: Trango TRK GTX, Adidas Terrex Scope High GTX, Scarpa Zodiac GTX, Salomon Quest 4D 2 GTX.

Важкі черевики - це найміцніше та непромокаюче взуття. Вони добре підтримують щиколотку, створюють необхідну амортизацію, але не найпопулярніші серед туристів. До цієї категорії належить Asolo Power Matic 200 GV. До речі, лідерами у виробництві трекінгового взуття вважаються італійці (Scrapа, Asolo, La Sportiva, Dolomite, Zamberlan), хоча черевики для туристів також виробляють у Німеччині, Швейцарії, Австрії, Польщі, Словенії.

Трекінгове взуття буває літнє, зимове і всесезонне. Також існує взуття чоловіче, жіноче та унісекс (різниця зазвичай визначається шириною ступні, п'яти та висотою щиколотки). Залежно від виду запланованого походу, визначається і тип взуття. З цієї точки зору розрізняють кілька категорій взуттєвих виробів, про які піде мова нижче.

Кеди та кросівки

Моделі з низьким вирізом і гнучкою підошвою відмінно підходять для пішого туризму в нескладних умовах. Вони легкі, а значить, не ускладнюють піші прогулянки на далекі дистанції. Верх більшості з них виготовлений з легкого дихаючого, але у той же час досить міцного матеріалу. Підошва зазвичай тонка та м'яка, тому не захистить від загострених каменів. Якщо взуття якісне, то в ньому можна «накрутити» близько 650 км перш ніж воно розповзеться по швах або зітреться підошва.

Кеди і кросівки можуть підійти для походів по стежках і гравійних трасах, коли є необхідність пересуватися досить швидко і природні умови це дозволяють. Але слід розуміти, що такого типу вироби не надають підтримки для голіностопа, тому не підходять для походів по складним ландшафтам. У порівнянні з кедами, похідні кросівки - більш міцне взуття. Підошва у них більш жорстка, з міцної гуми; верхня частина більш важка та довговічніша (зазвичай з натуральної шкіри). Іноді туристи беруть кросівки як змінну пару для проходження по рівнинах з нескладним ландшафтом.

Черевики для плоскогір'я

Трекінгові кросівкиЦе, як правило, утеплене взуття, що створює гарну фіксацію для ноги. Підошви таких черевиків укріплені сталевими пластинами. Вони мають спеціальні ранти, що дозволяють у разі необхідності прикріпити снігоступи. Верх черевиків для плоскогір'я часто роблять з нубуку, додатково зміцнивши боки виробу.

Туристичні черевики

Щоб уникнути розтягнення зв'язок і підкачаних щиколоток мандрівники потребують міцного взуття, яке добре підтримує голіностоп. Туристичні черевики дуже міцні, мають товсту укріплену підошву з гарним зчепленням, забезпечують надійний захист для стопи і гомілковостопного суглоба. Вони відмінно підходять для походів по нерівній місцевості, слизьких стежках з безліччю коренів або інших перешкод. Верх таких черевиків також досить міцний і жорсткий, що служить захистом від укусів змій. Підходять для підкорення висот до 2 км.

Гірські черевики

У них можна спокійно вивчати гірські маршрути від 2 до 6 км заввишки. Це жорсткі та важкі черевики, які відповідають вимогам до професійного трекінгового взуття. Багато виробників роблять гірські черевики зі спеціальними рантами, що дозволяють кріпити «кішки».

Високогірні черевики

Високогірні черевики або чоботи для альпінізму - це високе, важке, міцне і жорстке взуття, адаптоване під сильні морози і підкорення висот від 6 км. Підошва у таких моделях завжди товста та дуже жорстка, злегка перекочується при ходьбі. Такі черевики не підходять для турпоходів по рівній місцевості, але ідеальні для використання «кішок». За деякими класифікаціями високогірні черевики виводять за межі групи трекінгового взуття.

На що звертати увагу при виборі

Взуття завжди треба підбирати дуже вимогливо, так як від нього залежить здоров'я всього опорно-рухового апарату. А якщо це взуття для гірського туризму, то від його якості залежить життя. Але як правільно вибрати туристичне взуття і на що звертати увагу при покупці?

Підошва з протектором

Правильна підошва у похідному взутті - це все. Вона повинна забезпечувати необхідну амортизацію та захищати ногу від пошкоджень. Жорсткі чоботи можуть бути не найзручнішими для недовгих походів по рівній місцевості, але в скелястих горах вони незамінні.

Підошва у трекінговому взутті завжди товста і жорстка. Професіонали ранжують жорсткість підошов від B0 до B3. Чим нижче індекс, тим м'якіша підошва. Для походів в умовах льодів і високогір'я підходять черевики B3 - з найжорсткішою підошвою, а у взутті для подорожей по рівнинах підошва м'якша, що забезпечує високу швидкість пересування. Похідні кросівки і черевики, як правило, мають міцні виступи у носовій і задній частині підошви. Цей елемент необхідний для поліпшення зчеплення з брудними поверхнями та скелястими виступами.

Ще одна незамінна характеристика правильної підошви - глибокий протектор. Його наявність створює необхідне зчеплення практично з будь-якою поверхнею. Але слід запам'ятати, що протектор у трекінгових черевиках відрізняється від рифлень на повсякденному або спортивному взутті.

Висока шнурівка

Трекінгові черевикиЄдино можливий тип застібки в туристичному взутті - це шнурівка. Вона повинна бути високою, щоб надійно фіксувати стопу та запобігати травм. У трекінговому взутті не використовують звичайні шнурки, а спеціальне плетіння з міцним кевларовим волокном. З цього матеріалу виготовляють «розумну» систему шнурівки Quickfit. Спосіб шнурівки кожен турист вибирає під себе. Головне, щоб застібка надійно фіксувала ногу, не тиснула і не розв'язувалася при русі.

Не менш важливим є у спецвзутті й правильний язичок. Як правило, він асиметричний, має шар утеплювача та прошитий з трьох сторін. Функція язичка в трекінгових виробах - захист стопи від промокання.

Матеріал, що не пропускає вологу

Верхня частина туристичних черевиків зазвичай виготовляється зі шкіри або поєднання шкіри та текстилю (для підвищення повітропроникності). Повністю шкіряні черевики міцніші і довговічніші у похідних умовах. Туристичні кросівки можуть бути текстильні з гумовим захистом, але їх головне завдання не у захисті при екстремальних умовах, а у створенні необхідної циркуляції повітря. Черевики для гірського туризму виробляють з використанням мембрани, яка володіє водонепроникністю, але у той же час відмінно виводить назовні піт і зайве тепло, не дозволяючи нозі перегріватися.

Від матеріалу верху залежить вага черевика, його повітропроникність, довговічність і водостійкість. У наш час взуття для туристів роблять з різних матеріалів.

Повнозерниста шкіра. Взуття з неї зносостійке, володіє добрими вологовідштовхувальними властивостями, але досить важке. Найчастіше використовується у виробництві чобіт для альпінізму і тривалих походів по важкій місцевості.

Спліт-шкіра. Її, як правило, поєднують з нейлоновою сіткою для поліпшення повітропроникності. Зовні такі черевики більш гладкі та легкі, коштують дешевше, але гірше протистоять волозі і швидше зношуються. Для підвищення вологовідштовхувальних властивостей використовують силіконову, олійну або жирову пропитку.

Нубук. Взуття для туризму зазвичай шиють з промасленого нубуку, більш стійкого до вологи. Такі черевики досить міцні, гнучкі, «дихаючі».

Синтетика. Поліестер, нейлон, штучна шкіра також часто використовуються для виробництва туристичних чобіт. Вони завжди легше, ніж з натуральної шкіри, коштують набагато дешевше, але досить швидко зношуються і схильні до появи тріщин. Більш сучасні туристичні черевики роблять з високоміцного арамідного волокна Kevlar від DuPont.

Мембрана. У сучасних черевиках для походів вставлений шар мембрани з відмінними повітропроникними властивостями, але у той же час з повним захистом від промокання ззовні. У якісних черевиках найчастіше стоїть мембрана Gore-Tex.

Інші нюанси

Трекінгові черевики з високою шнурівкоюУ добрих черевиках для турпоходів повинен бути захисний рант, що оберігає ногу від бічних ударів, перфорована устілка для відводу вологи, міцний задник і добре зафіксовані гачки та люверси, покриті антикорозійним засобом.

Перед придбанням важливо визначити, який тип взуття необхідний саме вам. Він повинен відповідати тривалості походу, природним умовам. Наприклад, для теплої погоди на нескладних трасах підійдуть низькі кросівки, для холодних і суворих умов - міцні туристичні черевики.

Як визначиться з розміром

Похідні черевики повинні щільно прилягати до стопи, але у той же час важливо, щоб пальці ніг могли вільно ворушитися. Не можна купувати туристичне взуття без примірки. Приміряти нові черевики треба у кінці дня, коли ноги трохи набрякають, і обов'язково зі шкарпетками, які плануєте носити.

Важливо, щоб взуття для туризму повністю відповідало особливостям стопи: її довжині, ширині, повноті, підйому. Любителі турпоходів радять підбирати розмір взуття за таким принципом. Вийняти з моделі устілку і стати на неї босою ногою. Між краєм найдовшого пальця та ​​закінченням устілки повинно залишитися вільне місце у ширину великого пальця. Найкраще, якщо похідні кросівки більше звичайних на 1 розмір, зимові туристичні черевики - на два (щоб була можливість надіти теплі шкарпетки). Перед покупкою нових трекінгових черевиків корисно деякий час залишатися в них: пройтися по магазину (відмінно, якщо вийде знайти похилу поверхню), піднятися і спуститися по сходах. Це дозволить перевірити «сумісність» з новим взуттям.

Якщо вашій дитині потрібне взуття

Асортимент інтернет-магазину дитячого взуття Theo Leo дуже широкий, але, на жаль, запропонувати вашій дитині професійні туристичні черевики ми не можемо. Але якщо ваше чадо збирається з класом у невеликій турпохід, в якому його, точно, не чекають екстремальні сходження на гірські вершини, то ми можемо запропонувати гарну альтернативу. У наших каталогах завжди є величезний вибір якісних черевиків і кросівок з натуральної шкіри для хлопчиків і дівчаток різних вікових категорій. А це найкраще дитяче взуття для походів і прогулянок на природі. Ми гарантуємо високу якість кожної пари взуття, купленої у нас. Theo Leo - це сертифіковане взуття для дітей, воно міцне, зручне і відповідає ортопедичним вимогам.

Супутні товари


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре