Час роботи: з 10.00 до 19.00
Наприклад: Мокасини 428
Рус Укр

Як вибрати кросівки для дитини

Як вибрати кросівки для дитиниСьогодні важко уявити собі гардероб дорослого або дитини без кросівок. Використання цього виду спортивного взуття лише заняттями в спортзалі, здається, ніколи не обмежувалося. Якісні шкіряні кросівки органічно доповнюють практично будь-який образ в стилі кежуал, незамінні в житті всіх активних людей. А чи є хтось більш активний за дітей? Ось про дітей, а точніше, про кросівки для них, і піде мова далі. Думаєте, що взуття для спорту вибирають виключно за розміром? А ось і ні! І зараз фахівці магазину Theo Leo пояснять, як обирати кросівки для дитини і які моделі підходять для зростаючих ніжок найкраще.

Кросівки: види, особливості, призначення

У наш час вибір кросівок для дітей радує різноманіттям. На ринках і в магазинах доступні найрізноманітніші моделі. Є серед них модні брендові та «безіменні», для малюків і підлітків, спеціальні для футболу, волейболу, бадмінтону та інших спортивних ігор, а також танцювальні, для прогулянок, у тому числі популярні серед дівчат моделі на танкетці, і навіть ортопедичні — для запобігання та лікування деформації стоп.

Але щоб не загубитися в цьому різноманітті, для початку треба зрозуміти, що всі кросівки діляться на три групи:

  • низькі;
  • середні;
  • високі.

У моделях першої групи верхня частина закінчується нижче кісточки. Такі вироби, зазвичай, дуже легкі та зручні, що робить їх ідеальними для прогулянок і занять деякими видами спорту. До речі, діти можуть носити їх практично з будь-яким видом одягу: від спортивних костюмів і шортів до класичних брюк та спідниць.

Високі кросівки пошиті таким чином, щоб фіксувати і закривати гомілковостопний суглоб. Такі моделі доступні в різних колірних рішеннях: наприклад, білі, чорні або з веселим принтом, який так подобається маленьким дітям. Саме таку модель краще всього купувати, якщо ваш дванадцятирічний син всерйоз захопився баскетболом. Також аналогічний фасон згодиться і найменшим дітлахам, оскільки дозволяє фіксувати гомілковостопний суглоб, запобігаючи викривленню або пошкодженню.

Дитячі кросівки для спортуДитячі кросівки середньої висоти доходять до кісточки. Це найпоширеніші моделі. Їхня гнучка підошва з хорошою амортизацією — ідеальний варіант для дуже рухливих діток і маленьких спортсменів. Зазвичай, саме з цієї групи слід обирати дитячі кросівки для бігу, стрибків, різних видів спорту, ігор на вулиці та занять у залі.

Але якщо хтось подумав, що на цьому всі правила вибору дитячих кросівок закінчилися, то він дуже помилився. Насправді всі головні поради попереду. І тепер, коли вже зрозуміло, як саме розрізняти дитячі кросівки за висотою, час навчитися обирати взуття для хлопчиків і дівчаток, які займаються різними видами спорту.

Кожному виду спорту — свої кросівки

Звичайно, ці рекомендації не дуже актуальні для батьків діточок до 10 років, але час летить дуже швидко. Пройде зовсім небагато часу, і цілком реально, що син або дочка серйозно зацікавиться яким-небудь видом спорту, і тоді питання вибору правильного взуття стане дуже гостро. Так що настав час разом придивитися до різних видів кросівок і зрозуміти, які з них для чого підходять.

Для бігу

В ідеалі це повинні бути дуже легкі моделі, які не ускладнюють природніх рухів стопи під час бігу. В цьому виді взуття, як і в будь-яких інших дитячих моделях, підошва повинна згинатися виключно під великим пальцем. Бігові кросівки, як і волейбольні, повинні бути не просто красивими, але й мати хорошу амортизацію. Важливо, щоб задник в таких моделях добре фіксував п'яту.

Для футболу

Взуття для футболу легко впізнати по шипах на підошві. Маркування на виробі вказує, для якого саме підлогового покриття вони підходять найкраще. Для футзалу, наприклад, ідеальні ID, по твердому ґрунті добре бігати у взутті з позначенням HG. Моделі типу TF люблять сніг, землю та гравій, а SG — вологі газони та м'яке покриття. FG підходять для футбольних полів як із синтетичним, так і з природним покриттям.

Для баскетболу

Моделі з цієї групи відомі як баскетбольні або хай-топи. Висока верхня частина взуття, призначеного для баскетболу, дозволяє надійно фіксувати дитячий гомілковостопний суглоб в анатомічно правильному положенні. Навіть дорослі баскетболісти розуміють, що здоров'я їхніх ніг залежить від правильно підібраного спортивного взуття. А що тоді говорити про дитячі стопи, які ще тільки формуються!

Для тенісу та інших спортивних ігор

Дитячі кросівки для спортивних ігорЦі види дитячих кросівок зазвичай об'єднують в одну групу, оскільки моделі дуже схожі. Взуття, призначене для тенісу та інших спортивних ігор, повинно бути легким, забезпечувати дитині стійкість під час пересування, захищати ногу від ушкоджень, мати відмінну амортизацію. Такі фасони легко впізнати за характерною підошвою — з візерунком-ялинкою, який відіграє роль протектора й покращує зчеплення з підлогою. Крім того, фірмові тенісні кросівки мають більш щільні бічні частини підошви.

Для скейтбордингу

Батьки підлітків знають, що хлопчики й дівчатка перехідного віку просто обожнюють скейтборд. Але щоб ця розвага була максимально безпечною для дітей, важливо подбати про правильне взуття для них. І для таких цілей існує спеціальний вид кросівок — скейтери, які характеризуються підвищеною міцністю та відмінним зчепленням стопи з дошкою.

Для фітнесу

Тонка гнучка підошва — перша вимога до дитячих кросівок для фітнесу. У моделях для залу підошва «прикрашена» дрібної ялинкою, яка виконує функції протектора. Для занять фітнесом зазвичай вибирають низькі кросівки з дихаючих матеріалів (шкіра, текстиль).

Для туризму і активного відпочинку

Кросівки для дітей, які займаються туризмом, або для любителів активного відпочинку повинні бути зносостійкими. Верхня частина таких кросівок не повинна вбирати в себе бруд, і це обов'язково повинні бути непромокальні моделі. Добре, якщо вони належать до групи високих кросівок зі спеціальними вставками, що амортизують.

Для повсякденного носіння

Якщо кросівки не призначаються для занять певними видами спорту, а дитині взуття потрібно виключно для прогулянок або походів до школи, тоді слід звернути увагу на універсальні моделі в стилі кежуал. Зазвичай це низькі або середньої висоти кросівки, зручні та елегантні. Текстильні ідеально підходять для літа, шкіряні — для осені та весни. Для дівчаток старшого шкільного віку, в яких вже повністю сформувалася стопа, можна купити стильні кросівки на платформі. Вони підходять для спокійних прогулянок, але зовсім не годяться для бігу та занять спортом.

Кросівки для найменших

Спортивне взуття для найменших, у першу чергу, повинно захищати зростаючу ніжку від травм. Батькам дуже рухливих малюків варто подбати, аби в гардеробі сина чи доньки були кросівки, підошва яких містить спеціальну подушку. Вона пом'якшує удар і підвищує амортизацію при контакті стопи з землею.

Кросівки для самих маленькихДля спокійної прогулянки пішки малюкам ідеально підходять моделі з рифленою підошвою та м'яким верхом. Для маленьких непосид, улюблена розвага яких стрибки та рухливі ігри, слід вибирати фасони, які щільно фіксують стопу — вони мінімізують ризик травм.

Правильний вибір взуття: на що звертати увагу

Але навіть це ще не все, що треба враховувати, купуючи дитячі кросівки. Насправді, чим менша дитина, тим важливіше звертати увагу на різні дрібні деталі, які на перший погляд можуть здатися неважливими. Але не варто забувати поради ортопедів, які стверджують: правильне спортивне дитяче взуття повинно не тільки захищати ніжку від ушкоджень, а й бути комфортним, сприяти правильному росту та розвитку суглобів, кісток і м'язів. А для цього необхідно враховувати нюанси, про які піде мова далі.

Загальний зовнішній вигляд

Акуратний зовнішній вигляд кросівок — це не просто питання естетики. Нитки, що стирчать зі швів, сліди від клею можуть говорити про те, що виріб зшитий неякісно. На цьому етапі також слід звернути увагу на спосіб закріплення фурнітури та наявність перфораційних отворів, які сприяють кращій вентиляції під час прогулянки. Незайвим буде ретельно оглянути мисок і задник дитячих кросівок. Правильна носова частина спортивного взуття повинна бути еластичною й досить широкою, а задник — помірно жорстким.

Матеріал верху

Ідеальні дитячі кросівки — це вироби з натуральних матеріалів. У них ніжка не пітніє і не запарюється навіть під час дуже інтенсивних навантажень. Літні та весняні кросівки, а також моделі, призначені для фізкультури, танців або спортивних ігор у приміщенні, можуть бути текстильними. До того ж це зазвичай недорогі моделі, які дозволяють заощадити кошти під час купівлі. Для футболу, занять туризмом, активного відпочинку та прогулянок у прохолодну або сиру погоду знадобляться моделі з натуральної шкіри або нубуку. А ось «дихаючі» кросівки з синтетики можуть стати причиною появи грибка на дитячих ніжках.

Особливості підошви та устілки

Підошва дитячих кросівок обов'язково повинна бути легкою та гнучкою. У занадто важкому взутті дитина, особливо маленька, швидко втомлюватиметься. Пересування в негнучкому взутті вимагає від дітей додаткових зусиль, що аналогічно призводить до швидкої стомлюваності.

Устілки бувають двох видів: знімні та незнімні. Завдання цієї частини взуття — забезпечувати хорошу амортизацію, вбирати в себе зайву вологу та запобігати ковзанню дитячої ніжки. Коли мова йде про спортивне взуття, важливо віддавати перевагу знімним устілкам. І у випадку з дитячим взуттям ця вимога звучить надзвичайно актуально. Оскільки стопи малюків сильно пітніють, постійно виникатиме потреба гарненько просушувати взуття після прогулянки (особливо спортивне). Крім регулярного сушіння, устілки потребують і регулярного прання, інакше носити таке взуття негігієнічно.

І щодо супінатора. В дитячому спортивному взуття це, скоріше, обов'язкова, ніж опціонна деталь. Устілки з супінатором запобігають «провисанню» ніжки, підтримують склепіння стопи в правильному положенні під час бігу та стрибків.

Варіанти застібки

Кросівки на липучкахДизайнери зазвичай пропонують кросівки з двома видами застібок: на шнурках або липучках. І ті, й інші мають свої плюси та мінуси. Але якщо кросівки призначаються для дитини, то правильний варіант застібки є принциповою деталлю, яка може вплинути на остаточний вибір.

Якщо спортивне взуття повинно захищати ніжки маленьких хлопчиків і дівчаток, то тут все просто: ніяких шнурків — тільки на липучках. І цьому є раціональне пояснення. Точніше, відразу кілька. По-перше, малюки зазвичай не в захваті від довгого взування. І зав'язування шнурків на кросівках перед кожною прогулянкою може стати справжніми тортурами для батьків і дитини. А застібки-липучки з цим завданням справляються за секунду. По-друге, ніжки маленьких дітей більш пухкі, а липучка допомагає легко підігнати будь-яке взуття під повноту стопи. По-третє, маленька дитина, бігаючи, може наступити на шнурки та впасти, а з липучками ця небезпека виключена. А ось для дітей шкільного віку вже краще брати кросівки на шнурках, оскільки вони краще фіксують ногу та більш довговічні.

«І які вибрати?»

Можна довго читати відгуки інших покупців і слухати поради продавців, але насправді не існує універсальної відповіді на питання: «Які кросівки найкращі для моєї дитини?». Правильна відповідь залежить від багатьох факторів: віку малюка, цілей, для яких необхідне взуття, фінансових можливостей. Але із загальними правилами підбору гарного спортивного взуття для дітей ви вже ознайомилися. До того ж знаєте, де завжди є величезний вибір якісних кросівок для хлопчиків і дівчаток різного віку. Звичайно ж, це магазин Theo Leo! Тут ви знайдете моделі, які обов'язково сподобаються вашим дітям.


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре