Час роботи: з 10.00 до 19.00
Наприклад: Мокасини 428
Рус Укр

Дитячі туфлі на підборах - плюси і мінуси

Бажання маленької леді виглядати елегантно народжується разом з нею. Дворічна крихта просить купити їй дитячі туфлі на підборах і нишком заглядає в мамину косметичку, а межа мрій для дівчинки шкільного віку — невагомі босоніжки на шпильках.

Наскільки здійсненні ці дитячі мрії, та чи не несуть вони небезпеку для здоров'я маленьких модниць — читайте у нашій статті.


Слідуючи за зірками


Голлівудські знаменитості та їх зоряні дітлахи традиційно виступають у ролі законодавців дитячої моди. Так свого часу трирічна донька Тома Круза Сурі здививула світ, розгулюючи на високих підборах, а пізніше ініціативу перехопила Кайлі Річардс з донькою Порше. Сьогодні Кім Кардашьян вражає уяву шанувальників в Інстаграм барвистими фото, на яких її п'ятирічна донька Норт хизується в босоніжках на шпильках на кілька розмірів більше, ніж повинно бути.

Вибираючи взуття для дитини, слід пам'ятати: світ високої моди безжалісний навіть до дитячого здоров'я. Цілком можливо, найближчим часом вітрини магазинів заполонять туфлі на підборах для дітей, однак це не привід ставити під загрозу безпеку свого малюка. Як і будь-який дитячий товар, взуття має свої особливості. Правильно розроблена модель призначена для того, щоб зберегти здоров'я стопи та направити розвиток по вірному шляху.

Поговоримо про плюси та мінуси взуття на підборах, а також про те, чи варто купувати такі чоботи чи туфлі для дітей.


Дитяча стопа: специфіка формування


Формування стопи дитини триває аж до 12 років — періоду, коли її зростання стає не настільки інтенсивним. До цього віку педіатри рекомендують щорічні візити до дитячого ортопеда, бо у період активного росту велика ймовірність виникнення проблем розвитку стопи, а також суглобів колін і стегон. Кількість кісток у цій частині тіла у дитини становить одну четверту загального числа кісток у скелеті  — по 26 у кожній стопі.

Особливість будови дитячої стопи полягає у великій кількості жирової та сполучної тканини, а також високого ступеня еластичності суглобів. Ніжка дитини податлива та сприйнятлива до зовнішніх впливів у міру зростання змінює форму. Таким чином, незручні, тісні або неправильної форми туфлі, а також дитяче взуття на підборах здатне завдати непоправної шкоди розвитку скелета нижніх кінцівок малюка, і зокрема — здоров'ю стопи.

Стопа дитини не має вираженого зводу, і відбитки ніжок малюка на мокрому піску без характерної виїмки свідчать про фізіологічну плоскостопість. Така особливість залишається нормою аж до 3 або 4 років — у цьому віці відбувається формування зводу стопи.

При недостатньому розвитку м'язів і зв'язок стопи та гомілки формування зводу виявляється порушено, і фізіологічна плоскостопість набуває патологічної форми. Серед причин цього порушення — носіння взуття не за віком, занадто тісного або з надмірно високим каблуком.

Швидкість зростання дитячої стопи у різних вікових групах відрізняється. У період від двох до трьох років нога збільшується на 2 - 3 см на рік. Далі «швидкість» знижується до 1 - 2 см, і розмір може залишатися без змін навіть у шкільному віці. У дівчаток зростання стопи припиняється раніше, ніж у хлопчиків — від 11 до 14 років, тоді як у хлопців нога може продовжувати рости аж до 18 років.

Саме активне зростання та здатність до деформації — головні причини, за якими стоїть особливо уважно підходити до вибору взуття, і ставити на чільне місце не зовнішній вигляд обновки, а її зручність і функціональність.

Ще одна анатомічна особливість дитячого скелета нижніх кінцівок — слабкість зв'язок, включаючи гомілковостопний і колінний суглоби. У туфлях на високих підборах дуже легко спіткнутися та пошкодити зв'язки. Навіть шкільне взуття на каблуках несе в собі небезпеку травм, не кажучи вже про туфельки для малюків — красиві, але вкрай незручні для маленьких розбишак.


Проблеми, викликані носінням високих підборів


Захоплення взуттям на високих підборах здатне завдати неприємностей не тільки дитині, але і дорослій жінці. Неприродне положення стопи у такому взутті призводить до ряду порушень у різних системах органів:


  • Зсув центру ваги та, як наслідок, болю в попереку.
  • Остеоартрозу в результаті підвищеного навантаження на колінні суглоби.
  • Порушення кровообігу в стопах і органах малого таза.
  • Оніміння пальців ніг і деформація суглобів через надмірне навантаження.


Крім того, при ходінні на підборах неправильний розподіл ваги тіла (на носки) призводить до неприродного скорочення ахіллового сухожилля. Після того, як взуття на підборах зняте, виникає ризик його пошкодження і навіть розриву. Напруга, викликана незручним становищем ніг, сприяє розвитку різних захворювань венозної системи: венозна недостатність, варикозне розширення вен та інші хвороби.

Навіть на  взутті для дорослих, щоб уникнути проблем зі здоров'ям, каблук повинен мати висоту не більше, ніж 1/14 довжини стопи, а висота каблука на дитячих черевичках строго обмежена медичними нормами. Дитяче взуття на підборах не призначене для повсякденного носіння.



В якому віці можна носити підбори ― рекомендації фахівця


Інтерес дітей до взуття, схоже на доросле, мимоволі передається батькам. Мами бажають знати, коли ж нарешті можна буде дозволити доньці вдягнути ті самі довгоочікувані туфельки на підборах.

Відомий педіатр Євген Олегович Комаровський рекомендує відкласти перший вихід у світ у туфлях на підборах до того часу, коли дитині виповниться 12, (а краще - 13!) років. У цьому віці координація рухів розвинена значно краще, ніж у молодших, стрімке зростання стопи сповільнюється, а зв'язки та м'язи вже досить зміцніли, щоб витримати додаткові навантаження.

Проте, довго носити такого взуття ні в якому разі не можна. Туфлі дитячі на підборах призначені для особливих випадків або урочистостей, але на роль повсякденних вони ніяк не годяться.

Поступово збільшувати тривалість носіння улюбленого взуття на підборах можна лише років у 14 - 16.

Крім того, в першу чергу слід звертати увагу на індивідуальні особливості дитини. Якщо в 12 років високий каблук викликає дискомфорт, дівчинка часто оступається ― значить, вона не готова до таких навантажень, і носіння каблуків краще відкласти на деякий час.


Дитяче взуття з каблуком - благо чи шкода?


Попри ризики, пов'язані з носінням взуття на підборах в дитячому віці, повна його відсутність ― інша крайність ― здатна привести до неприємних наслідків. Будь-яке дитяче взуття, за винятком пінеток, повинно мати невеликий каблучок. Це не обов'язково повинен бути каблук у класичному розумінні слова. Цілком достатньо, щоб була помітна різниця між висотою підошви в області носка та п'яти.

Як і високий каблучок, плоска підошва порушує правильний розподіл навантаження на стопу та хребет. Це призводить до таких проблем як дорсалгія, плоскостопість, сколіоз, остеохондроз, патологічні зміни ахіллового сухожилля. Неправильне положення стопи шкідливо для дорослих, а для дітей воно особливо небезпечно. Формування скелета в цей період все ще триває, і, якщо розвиток виявиться порушено, то направити його у потрібне русло буде вкрай складно.


Що таке каблук Томаса


Різниця у висоті підошви в області носка та п'яти настільки важлива для дитячого здоров'я, що виробники взуття для дітей витрачають чимало часу на розробку анатомічно правильних зразків.

Завдяки цим зусиллям на світ з'явився каблук Томаса - деталь, наявність якої в дитячих туфлях і босоніжках часом підноситься як найважливіша та неодмінна ознака високої якості.

Насправді каблук Томаса є звичайним каблучком заввишки 5 мм. На відміну від стандартного каблука він не має форму півкола, а трохи витягнутий вздовж внутрішньої частини стопи. Таке «продовження» надає дитячої ніжці додаткову стійкість і пом'якшує тиск, який чиниться грунтом на стопу під час ходьби чи бігу.

Взуття з таким каблуком вважається профілактичним, але не тільки ця деталь сприяє запобіганню захворюванням ніг. Крім каблука Томаса, ортопедичні й анатомічні туфлі та сандалі повинні мати ряд інших особливостей, таких як жорстка п'ята ітаможливість фіксації по всій довжині стопи.

Говорячи ж про каблук Томаса, він виконує роль додаткового амортизатора, що є безсумнівним плюсом не тільки для дитячого взуття. Дорослій людині таке доповнення до повсякденних черевиків теж було б дуже до речі.

Таким чином, грамотно підібране дитяче взуття на каблуках не шкодить, а навпаки  ―  допомагає дитячої стопі правильно розвиватися. Слід лише правильно підійти до його вибору.

Магазин Theo Leo, спеціально створений у допомогу турботливим батькам, пропонує покупцям широкий асортимент правильного та корисного дитячого взуття з каблуком.


Як правильно купити дитячі туфлі на каблуках


Що б не говорили дорослі, в житті дитини завжди знайдеться місце для мрії. І якщо маленька принцеса мріє про туфельки на підборах, то можете бути впевнені - рано чи пізно ви підете до магазину за покупкою бажаної обновки. Навіть якщо вважаєте, що в її віці це шкідливо і без смаку ― ваша модниця наполягатиме на своєму. Отже, розглянемо кілька правил, як правильно купити дитячі туфлі на підборах.


3 секрети придбання дитячих туфель на підборах


Мрії дитини існують для того, щоб бути виконаними, і часом батькам доводиться йти на компроміс навіть у питанні придбання не цілком дитячого взуття. Щоб подарунок не нашкодив здоров'ю дівчинки, при покупці враховуйте наступне:

Краса і привабливість взуття в очах дитини залежить від кількості та змісту декору. Для маленької дівчинки найкрасивіші на світі босоніжки та чоботи - це ті, які «з каблуками та блищать». «Недостатня» на погляд малятка висота каблуків може бути компенсована безліччю стразів і бантів. Висновок очевидний: вибираючи босоніжки для дітей на каблуках, купуйте низенькі, але щедро прикрашені моделі. Нехай вас не турбує думка про ризик зіпсувати дитині смак. Така тяга до блискучого ― вікова особливість, яка незабаром пройде.

Чим ширше каблук, тим менше навантаження на ногу він дає і менш травматичний. Віддавайте перевагу широким і стійким моделям.

Підготовка до покупки ―  той самий час, коли обговорюються умови. Наприклад, якщо ви бажаєте обмежити час, який донька буде проводити в туфлях на підборах, вдаліше момент складно знайти. Слова «надягати тільки на свято» або «не більше ніж годину на день» після покупки втратять свій сенс. Такі речі обговорюються заздалегідь з неодмінним взяттям «чесного слова». Втім, виконати зобов'язання дитині буде не так вже й складно: таке взуття незручне і в більшості випадків діти поспішають зняти обридлий «скарб» вже через 20 хвилин.


Визначаємо розмір ніжки


Купівля починається з примірки. Однак не завжди у батьків є можливість приміряти на малюка нове взуття в момент придбання. Наприклад, в інтернет-магазині в принципі виключає такий варіант. У даному випадку успішний результат справи багато в чому залежить від того, наскільки правильно були зроблені заміри.

 

Безпомилково визначити розмір ніжки вам допоможуть наступні кілька порад:


  • Вимірювати ніжку дитини слід у кінці дня: після довгих прогулянок стопа трохи збільшується у розмірах за рахунок припливу крові. З огляду на цей факт, ви придбаєте взуття з невеликим запасом, яке не буде тісним навіть для втомлених ніжок маленького бігуна.
  • Висновки щодо розміру взуття робіть тільки після того, як поміряєте обидві ноги. Їх показники можуть трохи відрізнятися, і вибирати взуття слід, орієнтуючись на більший з них.
  • При покупці зимового взуття до отриманого розміру додайте 1,5 см ― це буде запас під теплі шкарпетки. Запас для літніх варіантів складає 0,5 см.
  • Визначаючи розмір дитячої ніжки, слід враховувати, що у малюка від 1 до 3 років цей показник зміниться вже через 3 місяці. У дітей від 3 до 6 років частота замірів знижується до трьох разів на рік. Школярі ростуть не так інтенсивно: взуття нового розміру їм потрібно в середньому раз на пів року.


З'ясувати розмір дитячої ніжки можна двома надійними способами


  • Обвести стопу олівцем, поставивши ніжку на аркуш паперу.
  • Намазати підошву ступні гуашшю і зробити на папері відбиток.


Пам'ятайте: вимірювати слід саме намальований слід. Вимірювати саму ніжку лінійкою або сантиметровою стрічкою ― свідомо програшний варіант. Неодмінно помилитеся і купите не те.


Розмір каблука в дитячому взутті


Під розміром каблука мається на увазі ширина та висота. Ширина має пряму залежність від розміру підошви: каблук повинен відповідати однієї третини всієї довжини стопи. В іншому випадку підтримка ніжки дитини під час ходьби буде недостатньою.

Висота каблука для дитини-дошкільника, згідно з рекомендаціями лікарів-ортопедів, повинна становити від 5 до 7 мм.

У старшому дошкільному віці (близько 7 років) допустимо каблучок заввишки 1 - 1,5 см.

З 8 років і до 10-річного віку плавно підвищуємо планку до 2 см за умови, що дитина добре себе почуває у такому взутті і не носить його постійно ― повсякденні туфельки повинні залишатися зручними, на низькому широкому каблуку.

Для дівчаток від 12 років і доросліше допустима висота каблука становить 4 см.


Інші вимоги до дитячого взуття


Щоб правильно вибрати взуття для малюка, слід звернути увагу на кілька основних деталей:

Задник повинен бути достатньо жорстким, щоб п'ятка не зміщувалася в бік. Одночасно задник не заважає руху гомілковостопного суглоба―його висота й якість матеріалу не повинна перешкоджати цьому.

Ще одна важлива вимога до дитячого взуття - воно повинно бути просторим, але не бовтатися на нозі. Як стверджують педіатри, для правильного розвитку дитячої стопи дуже важлива можливість легкого згинання та розгинання пальців ніг у плюснефалангових суглобах.

Саме свободу цього руху забезпечує добре підібране взуття. Надмірна жорсткість перешкоджає нормальному руху суглобів дитячої стопи та провокує патологічний розвиток кісток. Із найвищим ризиком при цьому великий палець.

Свобода рухів суглобів стопи забезпечується і за рахунок досить м'якої підошви, причому її щільність повинна бути вище в області п'яти. Перевірити підошву при покупці можна, взявши за носок і п'ятку і зігнувши. Місце згину має припадати саме на ту саму ділянку, де пальці ніг згинаються при ходьбі. Середня і задня частина взуття при цьому залишаються незмінними. Відпущена підошва легко повертається у колишню форму.

Дитяча ніжка повинна «дихати», тому перевагу слід віддавати моделям з натуральної шкіри або тканини, якщо мова йде про туфлі чи ботильйони. З огляду на те, що шкіра, з якої виготовляють чоботи, обробляється всілякими водовідштовхувальними засобами, фарбами та лаками, про «дихаючі» властивості цих предметів взуття годі й казати. При їх виборі краще зосередити увагу на конструкції, висоті підбору та розташуванні фіксаторів: чим точніше чобіток буде повторювати форму ніжки, тим щільніше він буде сидіти, і тим зручніше його носити дитині.

Босоніжки краще вибирати з закритим носком: малюки часто спотикаються і травмують великі пальці ніг.


Взуття для школи


Кількість часу, що проводить дитина у школі, змушує задуматися про те, яке взуття вона носить на протязі цілого дня. Незалежно від моделей і стилю взуття, від зовнішнього вигляду шкільної форми та інших деталей, змінне взуття в школу слід обирати відповідно до наступних критеріїв:


  • Розмір взуття повинно відповідати довжині стопи плюс 5 - 6 мм. Ширина повинна бути достатньою, щоб пальці не були щільно притиснуті один до одного.
  • Гнучка підошва: якщо ви спробуєте її зігнути, притиснувши одночасно передню та задню частину, кут нахилу повинен бути не менше 25%.
  • Неодмінна наявність каблучка висотою від 0,5 до 1 см. Шкільне взуття вище 2 см неприпустиме.
  • Закритий задник ― ніяких капців для пляжу.
  • Міцна фіксація за рахунок ремінця або шнурівки.
  • Достатня повітропроникність. Якщо в школі жарко, особливу увагу слід звернути на можливість циркуляції повітря. У цьому випадку найкращим вибором будуть сандалі з фіксованим задником або туфлі з «дихаючими» вставками.


Якщо каблук занадто високий ...


Носіння високих каблуків може стати причиною ряду проблем зі здоров'ям:


  • Неправильний розвиток стопи.
  • Порушення кровопостачання органів малого таза, що приводить у майбутньому до проблем гінекологічного характеру, включаючи патологію вагітності та пологів.
  • Набряклість ніг і відчуття втоми.
  • Порушення кровообігу нижніх кінцівок: на тлі гормональної перебудови, ймовірність виникнення варикозу у підлітків підвищується у рази в порівнянні з більш раннім віком.
  • Зсув центру ваги, що призводить до патології розвитку хребта.


Щоб уникнути таких проблем вкрай бажано при виборі дитячого взуття керуватися здоровим глуздом і рекомендаціями лікарів-ортопедів.



Чого не можна купувати ні в якому разі


Пластикові «іграшкові» дитячі підбори або туфлі на підборах. Дитина ― не іграшка. Як би мило не виглядало таке взуття, воно несе в собі серйозну загрозу здоров'ю дівчинки.

Туфлі не за розміром. Якщо до літніх днів ще півроку, не варто купувати взуття на каблуках заздалегідь ― варіант «на виріст» у даному випадку загрожує травмами.

Повсякденне дитяче взуття на підборах. Для щоденного носіння досить висоти в 1 см. Більш високі каблуки для дітей виключно в якості деталі святкового вбрання або карнавального костюма.


Чому б не купити гарне дитяче взуття за віком?


Час не стоїть на місці. Дуже скоро ваша дитина подорослішає настільки, що сьогоднішні щасливі моменти стають солодкими спогадами. Не варто квапити події та перетворювати доньку в копію дорослої панянки, щодня одягаючи на неї (нехай навіть і дитячі) туфлі на каблуках. Дозвольте їй бути безтурботною дитиною, бігати та гратися в зручному, міцному та безпечному взутті.

Вибір дитячого взуття сьогодні досить широкий, щоб для кожного малюка придбати вдалу модель, відповідну його віку. Інтернет-магазин Theo Leo пропонує вашій увазі красиві, зручні та стильні туфлі, босоніжки та чобітки, виконані з урахуванням особливостей анатомії дитячої стопи. Така продукція припаде до душі і дітлахам, і їх батькам.


Все ще не знайшли туфельки своєї мрії? Ласкаво просимо! Серед нашої продукції Ви неодмінно виберете те, що потрібно.


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре