Час роботи: з 10.00 до 19.00
Наприклад: Мокасини 428
Рус Укр

Що робити, щоб дитина полюбила ходити до школи - Поради психологів.

Складно у двох словах відповісти, що робити, щоб дитина полюбила ходити до школи. Це майже так само неможливо, як прищепити людині любов до щоденного прибирання або роботі у саду. Задоволення, яке діти отримують від шкільних занять, більшою мірою залежить від професіоналізму вчителів, від їхнього вміння зацікавити учнів, ніж від батьківської майстерності.

Однак якщо навчання явно обтяжує школяра, якщо він щодня просить не відправляти його на заняття, хоче змінити клас або школу, скаржиться на погане самопочуття та готовий на все, лише б залишитися вдома — це тривожні дзвіночки. Чим раніше ви на них відреагуєте, тим краще.

Перше, що важливо зробити у такій ситуації — з'ясувати причину, по якій він відмовляється йти до школи. Йому може бути нудно на уроках або некомфортно серед однокласників; і те, і інше заслуговує вашої уваги.


Як дізнатися, чому дитина не хоче йти до школи

Визначити коріння такої поведінки не завжди легко. Дитина може приховувати причину зі страху бути осміяною батьками або покараною. У деяких випадках діти бояться уславитися ябедами та стати ізгоями, якщо справа у складних відносинах з однолітками. Виявити причину вам допоможуть довірчі бесіди з дитиною, які можна проводити навіть по дорозі додому. Ось кілька порад щодо організації таких бесід:

  • Не загострюйте увагу на успішності. Оцінки — це відображення особистої думки вчителя, сформованого про учня, і не факт, що ця думка об'єктивна. Далеко не завжди погана успішність у школі свідчить про відсутність знань або творчого потенціалу. Часом виною всьому служать поведінкові проблеми. Постарайтеся сфокусуватися на емоційному стані дитини, на те, що її турбує. Запитайте, наприклад, яке шкільне правило сьогодні було виконувати найскладніше. Відповідь дасть вам уявлення, що у шкільному житті обтяжує вашого сина чи доньку.

  • Дізнайтеся про взаємини з однокласниками, поцікавившись, хто, на думку дитини, найменше на нього схожий. Далі можна розвинути дискусію, чи вважає вона, що це добре чи погано. Дитина може відчувати себе неповноцінною при порівнянні з однокласниками. Важливо підкреслити її цінність у ваших очах, не применшуючи при цьому заслуги інших дітей. Просто поясніть, що у кожної людини є свої сильні та слабкі сторони, і це нормально. Ніхто не стає гірше від того, що не схожий на іншого.

  • Запитаєте, яке головне правило у його вчителя, і що б вона у першу чергу зробила, якби сама стала вчителем. Так можна з'ясувати, чому саме не подобається уроки — через складність завдань або виниклого конфлікту з педагогом.

  • Поцікавтеся, чому б дитина хотіла навчитися у цьому навчальному році та що, на її думку, для цього потрібно.

Гарним рішенням також буде налагодити зворотний зв'язок з учителем і цікавитися, як пройшов день і чи є зауваження щодо поведінки вашої дитини, попросити рекомендацій.

Батьки —  головні люди у житті дитини, які володіють величезним авторитетом. Завдання полягає у тому, щоб цей авторитет не розгубити, не знищити, а зміцнити. Тоді у будь-якій ситуації ви зможете підтримати сина чи доньку, дати їм пораду, яка буде почута, забезпечити захист і опору, навіть коли вас немає поруч.


Причини, що заважають дитині полюбити школу

Перша та найголовніша причина нелюбові до школи — емоційний дискомфорт. Він може виникати з різних приводів, але у будь-якому випадку впоратися з цим самостійно школяреві не під силу.

Погані стосунки з оточенням

Поширена проблема — дитині не подобається ставлення з боку вчителів і однокласників. Налагодження відносин з оточенням — проблема, яку не вирішити за один день. Батьки можуть дати синові чи дочці правильний настрій, оточуючи увагою та проводячи бесіди, тісно співпрацюючи з учителем. Проблеми з однокласниками, коли дитині важко завести друзів, вирішуються відносно просто, якщо причина криється у поведінці самої дитини.

Однак, якщо це не принесе результату, хорошим рішенням буде проконсультуватися з дитячим психологом, який допоможе розробити чіткий план дій. Якщо ви бачите, що не справляєтеся, допоможіть дитині  розв'язати цю проблему, заручившись допомогою фахівця — у цьому немає нічого поганого.

Ви можете, крім роботи з дитиною, налагодити відносини з однолітками, залучаючи їх у спільні розваги. Допоможіть дитині завести друзів, запросивши кількох однокласників на прогулянку у парк чи організуйте забійний квест — це точно спрацює краще нудних нотацій про дружбу та взаємовиручку після уроків.

Однак, якщо ваш син чи донька піддається булінгу у школі, домашніх бесід буде недостатньо. Вам доведеться не один раз відвідати клас, поспілкуватися з учителями та батьками учнів, але результат вартий того. Запобігайте булінг у школі, підключивши педагогічний склад; поодинці ви нічого не зможете змінити.


Складнощі у навчанні

Щоб навчання давалося легше, шукайте причину неуспішності. Можливо, у класі дається занадто складний навчальний матеріал, і часті невдачі відбивають охоту вчитися. Часом, маючи найкращі наміри, батьки визначають дитину до школи з поглибленим вивченням предмета, до якого той не відчуває інтересу. Поступово бажання вчитися пропадає, і на виході ви отримуєте відчайдушного прогульника та двієчника. Паралельно на відсталого учня можуть тиснути вчителя, вимагаючи рівняння на кращих, і його самооцінка падає до нуля.

Враховуйте таланти та схильності дитини, його інтереси та бажання, обираючи заняття, яким вона має займатися довше, ніж передбачалося мінімуму. Заохочуйте мрії дитини про майбутню професію та дайте можливість спробувати себе у різних сферах діяльності. Не вимагайте «вірності» одному захопленню, навіть якщо доведеться змінити десяток гуртків і секцій, щоб знайти «свою» справу.

Ось кілька порад психологів на підтримку батькам, які бажають, щоб дитина полюбила школу:

  1. Вивчайте школяра самостійно шукати та систематизувати інформацію, зробіть навчальний процес веселіше. Наприклад, вивчаючи історичну подію, можна подивитися про неї добрий художній фільм. Вивчаєте тварину? Програми на зразок «Малятам про звірят» будуть якраз до речі.

По літературі задали прочитати величезний роман? Світ не загине, якщо скористатися аудіокнигою, складаючи короткий план почутого. Уміння робити короткі конспекти взагалі дуже стане у нагоді, тому бажано почати цьому вчитися якомога раніше. Гарні також всілякі схеми та малюнки по темі, зроблені самостійно. Виконуючи домашні завдання, робіть перерви на веселу гру — розвантажити мозок завжди корисно.

  1. Вигадайте систему нагород за досягнення у навчанні. Це можуть бути символічні нагороди, які згодом можна обміняти на іграшки, солодощі або походи у кіно. Також заохочуйте дитину за відвідування школи, зокрема за «не спізнення», вчасно зібраний ранець і відсутність зауважень за поведінку.

  2. Спілкуйтеся з дитиною як з товаришем, підтримуючи та даючи зрозуміти, що ви на її боці. Ні в якому разі не принижуйте й уникайте оцінювання самої дитини — оцінюємо тільки вчинки. Адже вам же не спаде на думку сказати дорослому приятелю, якого позбавили премії на роботі, що він сам винен, бо від природи ледачий і нетямущий? І ви не станете загрожувати, що підете до роботодавця і дізнаєтеся, не таїть він якихось інших грішків крім цього. З дитиною така тактика обвинувача теж неприпустима. Вона навчить тільки одному: брехати та вивертатися, щоб не погіршити своє становище.

  3.  Чого ще можна робити —  це карати за погані оцінки. Сама по собі низька оцінка вже є покаранням для дитини, навіть якщо вона намагається не показувати це. Налагоджуйте довірчі відносини. Нехай двійка у щоденнику стане загальною невеликою неприємністю, а не особистою трагедією дитини. Замість докорів та покарання сядьте поруч і подумайте разом, як це можна виправити. Пам'ятайте, у боротьбі за успішність ви по один бік барикад.

  4. Заохочуйте будь-які успіхи учня, не можна приймати як належне отримання хороших оцінок. Це маленька перемога вашого героя, порадійте з ним разом!

  5. Неприпустимий також тотальний контроль. Давайте дитині стільки свободи, скільки треба без шкоди для її здоров'я. Якщо вам здається, що вона не впорається сама, поверніться до пункту 2 та заохочуйте за самостійність.

Вибудовуючи відносини з дитиною, важливо пам'ятати, що вона не зобов'язана бути успішною у всіх предметах. У дорослому житті набагато вище цінуються кваліфіковані та кмітливі фахівці, профі у своїй справі, ніж виконавчі співробітники, які вміють все потроху. Допоможіть дитині знайти улюблену справу та досягти успіху в неї, і навчання у школі перестане бути ненависним обов'язком.


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре