Час роботи: з 10.00 до 19.00
Наприклад: Мокасини 428
Рус Укр

Як розтягнути дитяче взуття

Як розтягнути дитяче взуття

Діти ростуть дуже швидко. Не встигнеш і оком мигнути, як вже час у черговий раз збиратися до магазину взуття за обновкою для сина чи доньки. І як буває прикро, якщо дитина виростає із взуття наприкінці сезону. Купувати ще одні зимові чоботи — невигідно: наступного року вони вже будуть замалі. Переходити на весняні черевики — зарано, малюк замерзатиме. Те ж саме можна сказати про взуття для інших сезонів. Але якщо дитині стали замалі літні босоніжки, і пальчики вилазять за межі підошви, то тут вже нічим не зарадиш. А ось маленькі шкіряні туфлі, зимові або демісезонні моделі ще можна спробувати «скоригувати» хоча б на пів розміру. В усякому разі, так вважає багато батьків. І в списку їхніх власних лайфхаків завжди знайдеться кілька способів, як розтягнути дитяче взуття в домашніх умовах. Давайте разом пригадаємо найпопулярніші прийоми та спробуємо зрозуміти, чи можна взагалі розтягувати дитяче взуття.

Чи можна розтягувати дитяче взуття

Розтягування взуття — це одна з послуг, які надаються багатьма взуттєвими майстернями. Використовуючи різні пристосування та методики, майже кожен виріб можна трішки збільшити в ширину або в довжину, відкоригувати його форму та підйом. Та й багато хто з нас, напевно, хоч раз у житті пробував розтягнути затісні туфлі, використовуючи різні народні поради. А як щодо дитячих моделей: чи можна ці прийоми застосовувати до них? В принципі, можна. Але результат таких маніпуляцій може бути як позитивним, так і негативним.

Почнемо з плюсів. Розтягування дозволить дитині ще хоч трохи поносити черевики або туфлі, які стали малими зовсім недавно. Крім того, сучасні матусі — великі любительки замовляти дітям взуття на різних закордонних сайтах. Але тут є один нюанс: взуттєві вироби одного і того самого розміру, пошиті в різних країнах, можуть відрізнятися за шириною, підйомом, повнотою. Ось і виходить, що, наприклад, замовлені кросівки за розміром дитині начебто й підходять, а в ширині тиснуть. Якщо така проблема виникне з взуттям, придбаним у вітчизняних магазинах, її буде легко вирішити, повернувши товар. А що робити з товаром, доставленим з далекого зарубіжжя? Можна спробувати трохи розтягнути заморські черевички, як і взуття, яке повністю підходить дитині, але в деяких місцях трішки натирає. Знову-таки врятувати ситуацію допоможе розтягування виробу.

Верстат для розтягування взуття

А тепер про небезпеку, яку представляють такі маніпуляції. Будь-яке розтягнуте взуття — це вже деформований виріб. Тобто задумана фахівцями «конструкція» туфельки або черевика руйнується. І справа не тільки в тому, що розтягнутий взуттєвий виріб може виглядати трохи гірше, аніж новий. У такому взутті носова частина, задник, боки зазвичай відходять від анатомічно правильних форм, а це означає, що ніжка фіксується вже не настільки добре, як повинно бути, змінюється положення стопи щодо черевика. Все це може мати серйозні наслідки для зростаючої стопи: не виключається ризик викривлення та плоскостопості. Якщо ви все ще не бачите нічого поганого в тому, щоб розтягувати дитяче взуття, тоді хоча б постарайтеся робити це з мінімальними збитками та незначною деформацією виробу.

Як розтягнути взуття з натуральної шкіри

Для початку поспішаємо попередити, що після будь-яких способів розтяжки натуральна шкіра майже повністю втрачає свій жир, в результаті чого стає ламкою. Тому після процедури її слід ретельно обробити кремом для взуття або кондиціонером.

Один з найпростіших, але цілком ефективних способів, що відомий у народі як армійський. Кажуть, що придумали його американські солдати для розтяжки казенних черевиків. Для цього методу знадобиться тісне взуття та шкарпетки, змочені в теплій воді. Шкарпетки слід надіти на ноги, а зверху — вузький взуттєвий виріб, і так ходити кілька годин (або до висихання шкарпеток). Потім ретельно набити виріб папером для просушки. Існує ще й так званий екстрим-варіант цього методу, коли водою просочують не шкарпетки, а самі черевики. Але відразу слід попередити: такі знущання витримає не будь-яке взуття, тому вдаватися до нього ми не рекомендуємо.

Другий спосіб більш «цивілізований». У багатьох взуттєвих магазинах можна купити спеціальний спрей для розтягування шкіри. Його розпилюють зсередини, на ту ділянку, де взуття тисне, після чого знову-таки доведеться трохи походити в ще вологих черевиках. Мінус цього способу полягає в тому, що від спрея світла шкіра може змінити колір. За радянських часів замість спеціального спрея використовували спирт або дешевий одеколон.

Розтягування взуття льодом

Згідно з третім способом, тісне взуття слід гарненько нагріти феном, відразу надіти на ноги й трохи походити. Повторювати до тих пір, поки воно не набуде необхідної форми. Мінус такого способу в тому, що його не можна застосовувати до проклеєних місць.

До речі, щоб прискорити процес розношування тісного взуття, запропонуйте дитині не просто походити в тісних черевиках, а ще й поприсідати в них, відриваючи п'яти від підлоги.

Наступні способи дозволяють розтягнути взуття з натуральної шкіри без участі дитини.

Так званий крижаний спосіб розтяжки шкіряного взуття багатьох шокує, але він також працює. Для цього слід набрати в щільний поліетиленовий пакет воду, зав'язати його і помістити в черевик, після чого все разом покласти до морозилки. Тут спрацьовує фізична властивість води розширюватися при замерзанні. Перетворившись на лід, вода трохи розтягне виріб. Зауваження: перш ніж виймати пакет з льодом із взуття, краще дати йому трохи підтанути.

Не такий шокуючий спосіб, який більше нагадує роботу взуттєвих майстрів, — це розтяжка за допомогою спеціальних колодок, які оснащені механізмами для силового розширення виробів зі шкіри.

Дитяче взуття зі штучної шкіри

Взуття зі шкірозамінника і діти — ці поняття в принципі не можна поєднувати. Але якщо вже так сталося, що в гардеробі дитини є туфлі або чобітки зі штучної шкіри, які їй затісні, тоді наступна інформація для вас.

Відразу скажемо, варіантів у вас набагато менше, аніж у власників взуття з натуральної шкіри. Причина полягає в тому, що синтетичні матеріали, в тому числі і штучна шкіра, дуже погано тягнуться або не підлягають розтяжці взагалі. Цьому також існує пояснення. Основу штучної шкіри становить або тканина, або мікропориста гума. У першому випадку розтягнути матеріал взагалі неможливо, у другому можна настільки сильно розтягнути виріб, що він втратить свою форму і стане завеликим. Але все ж спробувати можна.

Як розтягнути взуття за допомогою фена

Для цього тісне взуття можна спробувати нагріти за допомогою фена. Однак важливо розуміти, що штучні матеріали дуже погано переносять нагрівання, тому аби виріб не почав плавитися, його можна накрити вологою тканиною, а вже потім підігріти феном. Розігрітий виріб слід одразу надіти на ногу та походити в ньому до охолодження.

Чи можна розтягувати взуття для дітей з нубуку або замші

Замшеве взуття відоме як найпримхливіше. Але в той же час цей матеріал дуже добре тягнеться і не потребує додаткових зусиль. Часом дорослим достатньо походити в незручних туфлях кілька днів, щоб вони сіли по нозі. Але дітям такий прийом, ясна річ, не запропонуєш.

Щоб розтягнути замшеві мокасини або, наприклад, осінні черевики з нубуку, який також добре піддається розтяжці, найправильніше використовувати спеціальний спрей для примхливих матеріалів. Засіб наносять по підйому і з боків виробу, потім взувають його і ходять до повного висихання.

Якщо спрей, що розтягує нубук або замшу, ви не знайшли, тоді можна скористатися народним методом: кілька хвилин потримати взуттєвий виріб над парою і знову-таки взути (бажано на щільну шкарпетку). А також можна скористатися старими газетами: вологий папір зім'яти, щільно набити ним тісне взуття і залишити до повного випаровування вологи.

Використання спреїв для розтягування взуття

Дитяче взуття з тканини

Вироби з натурального текстилю тягнуться навіть більше, аніж би цього хотілося. Досить дитині промочити ноги в калюжі, щоб виріб став помітно ширшим. Тобто, щоб спеціально розтягнути, наприклад, сліпони з текстилю, їх достатньо намочити й набити папером. Але тут існує ризик, що після висихання в неякісного взуття відвалиться підошва.

Розтягуємо гумове дитячу взуття

Моделі зі звичайної гуми розтягнути не вийде жодним чином. Зате полівінілхлорид (ПВХ), який часто використовують у виробництві гумових чобітків для хлопчиків і дівчаток, тягнеться дуже добре. Треба тільки знати деякі секрети. Для цього в чобітки з ПВХ доведеться налити окропу та зачекати кілька хвилин. Коли вироби стануть податливими, дитина повинна взути їх (для кращого ефекту на кілька шкарпеток) і опустити взуті ніжки в таз з холодною водою (щоб ПВХ застиг у потрібній формі).

Як розтягнути гумове взуття

Висновок

Якщо знати деякі секрети та закони фізики, розтягнути можна навіть взуття з гуми. Але коли мова йде про моделі для дітей, виникає питання: а чи треба насправді так мучити дитину або все ж краще купити йому нову пару взуття, яка відповідає за розміром. До того ж не кожен взуттєвий виріб готовий витримати випробування водою, жаром або морозом. Так що треба гарненько подумати, чи варто таке робити.

До речі, ніжки у дітей такі ж податливі, як чобітки з ПВХ або мокасини із замші. Якщо маленькі стопи хоч на недовгий час «закувати» в незручне або маленьке взуття, вони, швидше за все, отримають викривлення в області пальчиків або голеностопа. Також є велика ймовірність розвитку плоскостопості. Так навіщо свідомо піддавати малюка тортурам, якщо існує відмінний магазин Theo Leo, де за цілком доступними цінами знайдеться практично будь-яка модель для хлопчиків і дівчаток різного віку. Пам'ятайте: любити дитину — це значить піклуватися про її здоров'я. І правильне взуття в цьому відіграє важливу роль.

Супутні товари


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре