Час роботи: з 10.00 до 19.00
Наприклад: Мокасини 428
Рус Укр

Як навчити малюка зав'язувати шнурки

Ми, дорослі, вже настільки невимушено кожен день зав'язуємо шнурки на взутті, що іноді здається, що вміли робити це завжди. Але колись нам, як і сьогодні нашим малюкам, було ой як нелегко впоратися з цими примхливими застібками на взутті або одязі. Вважаєте, що ваш малюк повинен вже самостійно зашнуровувати черевички, але ця наука чомусь ніяк йому не дається? Тоді вам точно не обійтися без рекомендацій фахівців інтернет-магазину Theo Leo. Сьогодні ми розповімо, як навчити дитину зав'язувати шнурки самостійно, з якого віку краще починати навчання й які хитрощі використовувати, щоб малюк швидше опанував цю науку.

Відповідний вік для навчання

Як навчити малюка зав'язувати шнуркиІноді батьки скаржаться, що дитина ну ніяк не бажає самостійно зав'язувати шнурки на взутті. Усе списують на лінь малюка та його небажання вчитися. Проте у більшості випадків виявляється, що вся справа не у дитині, а в його батьках, які починають «муштрувати» чадо раніше покладеного. Іноді мами і тата забувають, що природа відвела на все свій час. Так, усі дітки розвиваються з різними темпами: хтось швидше, хтось повільніше. Але що стосується премудростей зав'язування шнурків, то їх діти зазвичай освоюють приблизно до 4-6 років. Хоча і тут не обходиться без винятків. Багато дівчаток готові осягнути цю науку і в 3-3,5 роки, а хлопчики трохи пізніше. На думку психологів, дівчаток слід навчити самостійно справлятися зі шнурівкою до 4 років, а хлопчиків - до п'яти. У будь-якому випадку і батькам, і дитині буде спокійніше, якщо у школу малюк піде, вже вміючи зашнуровувати взуття.

Варіанти шнурівки

Швидко зав'язувати шнурки можна різними способами, але відразу навантажувати дитину цією інформацією не треба. Далі ми поговоримо про найбільш поширені та найлегші для дітей варіанти шнурівки. Який би спосіб ви не обрали, навчати малюка треба, стоячи позаду нього, тримаючи свої руки у нього перед очима, та поетапно демонструвати, як зав'язувати шнурки. Дзеркальний метод демонстрації (стоячи навпроти дитини) тільки заплутає малюка. Не варто починати навчання відразу з процесу зав'язування бантиків. Спочатку дитина повинна освоїти, де у нього ліва та права сторона, потім навчитися робити петельки з шнурків і в'язати мотузки, стрічки або пояски у звичайний вузол. І ще один важливий момент. Для навчання краще обирати м'які, плоскі та неслизькі шнурки - вони легше зав'язуються та добре тримають вузлик.

Перший спосіб

Багато дітей швидше за все навчаються зав'язувати шнурки саме цим способом. Він також відомий як «бабусині вузлики». Щоб сформувати бантики таким методом, спочатку треба зав'язати простий вузол, потім скласти обидва кінці шнурка вдвічі (щоб утворилися петельки), і їх ще раз зв'язати вузликом. Мінімум маніпуляцій, а у результаті виходить красивий і рівний бантик. Плюс такого способу: дитині не доводиться запам'ятовувати складні маніпуляції зі шнурками. Мінус: при недостатньо розвиненій моториці, малюкові буде не просто складати обидва кінці шнурка у петлі та зав’язувати їх. Крім того, «бабусин вузол» ненадійний і швидко розв'язується.

Другий спосіб

Шнурівка «бабусині вузелки»Щоб навчити дітей в'язати шнурки цим способом, відомим також як бантик, треба на одному кінці шнурка зробити петельку. Потім другий кінець скласти вдвічі та просунути його через вушко. Але до кінця другу частину шнурка витягати не треба. Так легко утворюється бантик з мотузочок.

Третій спосіб

Шнурівка типу бантикТакими способами виходять більш надійні вузли, але маленьким дітям їх буває складно освоїти. Для полегшення науки спочатку нехай малюк навчиться зав'язувати найпростіші «бантики» та «бабусині вузлики». Потім може приступати до вузлів, техніка зав'язування яких показана на картинках.

Методи навчання шнурування

Надійні вузли для шнурівкиБудь-яку науку дитина, особливо маленька, легше та швидше засвоє, якщо її перетворити у гру. Це стосується і премудростей шнурування кросівок або черевик. Це дорослому можна один раз пояснити, що і як робити, і він повторить. З дітьми такий номер, як правило, не проходить. Щоб малюк захотів вивчити щось нове, воно повинно його зацікавити. Однак у випадку зі шнурками на взутті одного лише інтересу може виявитися мало, необхідно, щоб дитина була як фізично, так і психологічно готова до такої науки.

Розвиваємо дрібну моторику

Дитина не зможе швидко освоїти науку в'язання «бантиків» зі шнурків, якщо у неї погано розвинена дрібна моторика. Тому з перших днів життя слід приділяти належну увагу цьому аспекту. Існує багато методів для розвитку дрібної моторики у дитини. Найпростіший спосіб: як тільки малюк навчиться сидіти, давайте йому грати предметами з нерівною фактурою. У ранньому дитинстві малюкам корисно перебирати намиста, дрібні гудзики або крупи. Але робити все це дитина може тільки під наглядом батьків.

Іграшки-тренажери

Іграшка-тренажер для зав'язування шнурківБатьки обов'язково оцінять цей винахід. Іграшки-тренажери - це пристосування у цікавих для дітей формах і кольорах з отворами, крізь які необхідно протягувати стрічки. За допомогою таких тренажерів дитина у невимушеній ігровій формі розвиває навички шнурівки. Сьогодні у магазинах можна знайти десятки варіантів таких тренажерів: різної форми та з самих різних матеріалів, більш дорогі та дешеві. Але якщо немає можливості купити готовий тренажер для шнурування, його завжди можна зробити самостійно вдома. А якщо до процесу створення нової іграшки задіяти малюка, то готовий тренажер викличе у нього ще більшу зацікавленість. Навчальну іграшку можна зробити зі шматка щільного картону або фанери, просто зробивши у ньому отвори, як на взутті зі шнурівкою. Такий тренажер ще більше сподобається малюкові, якщо на картонній основі намалювати черевик, якій дитина самостійно розфарбує.

Використовуємо кольорові шнурки

Погодьтеся, малюкові більше сподобається в'язати бантики на взутті, якщо для тренування йому запропонують гарні яскраві шнурки. До речі, якщо малюк освоює цю науку на саморобному тренажері, то йому можна запропонувати підбирати та зав'язувати шнурки, які підходять за кольором до намальованого черевичка. Ще цікавіше навчання буде проходити, якщо половинки шнурка розфарбувати двома різними кольорами. За допомогою такого нехитрого прийому дитині буде простіше стежити за розташуванням шнурків під час їх зав'язування.

Чуже взуття цікавіше

Ну хто не знає, що малюки завжди відчувають більшу зацікавленість до чужого одягу, взуття та прикрас. Маленьким дітям подобається приміряти величезні черевики батьків, а ще грати зі шнурками на них. Так чому б не скористатися цим? Чадо хоче допомогти вам зав'язати або розв'язати шнурки? Якщо час й обставини дозволяють, дайте йому зробити це. Для вас - помічник, для дитини - додаткова практика. До речі, іноді можна вдатися до маленької хитрості: зішліться, наприклад, на хвору спину та скажіть, що без допомоги крихти ніяк не зможете.

Вірші

Навчання дитини зав'язувати шнуркиДитячі психологи радять: якщо бажаєте, щоб дитина швидше засвоїла науку зав'язування бантиків на взутті, кожен раз, проробляючи маніпуляції зі шнурками, коментуйте свої дії. Так малюк запам'ятовує відразу на декількох рівнях: на зоровому, слуховому, а коли повторює рухи за вами, то і на механічному. Але не забувайте, що ваш «урок» призначається дитині - спілкуйтеся з ним на доступній мові. Наприклад, для навчання зав'язування шнурків можна використовувати простенькі дитячі віршики. Малюки на льоту запам'ятовують сподобані рими, а з ними - теорію зав'язування бантиків.

Якщо ви не належите до батьків, які вміють на ходу складати вірші, то на допомогу можна призвати всезнаючий інтернет, погортати дитячі книжки або навіть подивитися мультики. До речі, про мультики! Багато сучасних дітлахів у захваті від мультяшного Губки Боба. Так ось, цей персонаж в одній із серій співав пісеньку-інструкцію про те, як в'язати бантики на взутті:

Намагаєшся в'язати шнурки?

Не парся - це дрібниці!

Візьми шнурок. Петля. Гачок.

Ура - виходить вузлик!

Тепер їх потрібно затягнути.

Сюди протягнути і повернути.

Петля, вушко і ось - взуття не спадатиме!

Якщо навчання за методикою Губки Боба не сподобалося малюкові, на допомогу можна призвати зайчика:

Зайчик-душка,

У нього два вушка!

Зайчик кущик обійшов,

У норочку свою зайшов.

Цей віршик дуже просто, доступними для дитини категоріями, описує методику зав'язування «бабусиних вузликів». Вушка зайчика - це петельки. Їх накладають хрест-навхрест і зав'язують, тобто кролик обходить кущик, забігає у нірку, з якої стирчать лише його вушка.

Навчання по відео

Дитина зав'язала шнуркиСучасне житло неможливо уявити без інтернету і комп'ютера, а теперішнє покоління дітлахів з раннього віку «зависає» у мережі. Так чому б не скористатися цим! В інтернеті існує багато відео уроків про те, як правильно навчити дитину зав'язувати шнурки. Підберіть кілька найбільш підходящих відео для свого малюка. Краще, якщо вчителем у відео буде хтось із улюблених мультяшних чи казкових героїв, які подобаються вашій дитині. Переглядаючи такі відеоуроки протягом декількох днів, дитина швидко запам'ятає що до чого, і незабаром сама візьметься вив'язувати зі шнурків акуратні банти на своєму та батьківському взутті.

Психологічні моменти і деякі поради

Навчання малюка зав'язуванню шнурків - процес тривалий і часто виснажливий для мам і тат. Батьки, буває, підштовхують дитину швидше освоїти цю, на перший погляд, нескладну науку: вік вже піджимає, скоро до школи, а дитина все ще не вміє самостійно шнурувати туфлі. Здавалося б, мами і тата випробували вже всі методи, а дитина все ще потребує допомоги, коли взуває улюблені черевички. У такому випадку психологи радять просто залишити малюка на час у спокої та дати йому відпочити. Можливо, малюк пручається навчанню тому що, психологічно не готовий до освоєння всіх цих премудростей. У такому випадку корисно почекати деякий час, а потім ненав'язливо з новими силами розпочати навчання.

А поки малюк психологічно готується до цієї науки, добре б постаратися переконати його у тому, що вміння самостійно зав'язувати шнурки на взутті - ознака дорослості (а яка дитина не мріє швидше подорослішати!). Розкажіть дитині, що скоро йому доведеться йти до школи, де на нього чекає багато цікавого і цілий клас нових друзів. Але туди приймають тільки діток, які вміють самостійно зав'язувати шнурки на кросівках та іншому взутті.

І звичайно ж не забувайте, що всі діти люблять грати. Перетворіть для них навчання на гру, вигадайте красивий опис методу створення бантиків. А якщо дитина ну зовсім не бажає вчитися, побалуйте її невеликими заохоченнями за кожен гарно зав'язаний бантик.

Зі шнурками та без них

Незалежно від того, чи вміє ваша дитина самостійно зав'язувати шнурки або ні, запрошуємо відвідати наш інтернет-магазин Theo Leo. Тут ви знайдете величезний вибір виробів на липучках і застібках, які ідеально підходять для малюків. Крім того, у нас є велика колекція взуття на шнурках. Відвідайте наш магазин, і ви обов'язково знайдете не просто взуття з надійними та простими елементами фіксації, а величезну колекцію виробів з якісних матеріалів.

Супутні товари


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре