Час роботи: з 10.00 до 19.00
Наприклад: Мокасини 428
Рус Укр

Пітніють ноги у дитини: що робити?

Пітніють ноги у дитини: що робитиБільшість людей, поки не стануть батьками, навіть не здогадуються, що ніжки у дітей не просто пітніють, а іноді дуже сильно пітніють. У деяких випадках це нормально, іноді свідчить про можливі проблеми зі здоров'ям. Але часто причиною спітнілих стоп є всього-на-всього неправильно підібране взуття. Фахівці магазину Theo Leo, які знають все про здоров'я дитячих ніжок, готові розповісти, чому пітніють маленькі стопи, і як боротися з цією проблемою.

Потовиділення ніг — норма?

Для початку трохи про фізіологію. В принципі, потовиділення для людського тіла — це норма. Питання в іншому: за яких обставин і в якій кількості ми пітніємо. Піт — це важлива частина процесу терморегуляції. З його допомогою наш організм рятується від перегріву. Але у зовсім маленьких дітей (від місяця до року) здатність до терморегуляції тільки починає формуватися. Тому для немовляти сильна пітливість є нормою. Часом досить надіти на малюка шкарпетки, щоб його стопи стали вологими. Але це тимчасові незручності: коли дитячий організм навчиться контролювати свою температуру, дуже сильне потовиділення припиниться. Якщо до двох років цього не станеться, тоді шукати причину, чому пітніють ніжки, доведеться вже разом з лікарем. До речі, в період статевого дозрівання підлітки теж сильно пітніють, але по завершенню гормональної перебудови зазвичай все проходить.

Разом з тим потрібно вміти розрізняти фізіологічну норму та нездорову пітливість. Якщо ступні діточок від 2 років і старше дуже сильно і часто пітніють, до того ж погано пахнуть, це можна розглядати як тривожний сигнал. Холодні спітнілі ніжки у малюків також повинні насторожити.

Надмірна пітливість (особливо з різким запахом) у хлопчиків і дівчаток може бути ознакою:

  • рахіту;
  • глистів;
  • гормональних порушень;
  • вегето-судинної дистонії;
  • онкологічних захворювань;
  • нервових порушень;
  • проблем у роботі серцево-судинної системи;
  • інтоксикації;
  • порушень метаболізму;
  • генетичних хвороб.

Ніжки немовлятиАле не варто відразу панікувати. З упевненістю говорити про будь-які порушення в розвитку та призначити лікування може тільки лікар. І то виключно після певних досліджень та аналізів.

Не варто скидати з рахунків й інші потенційні причини надмірної пітливості ніг. По-перше, існує таке поняття, як спадковий гіпергідроз. Це означає, що малюк, як і хтось із його батьків, схильний до надмірного потовиділення, але для нього це є нормою. По-друге, треба розуміти, що і діти, і дорослі пітніють, коли їм жарко. Не виключено, що малюк просто потребує більш легкого одягу або іншого взуття.

І, до речі, про взуття: саме неправильно підібрані черевики або туфлі можуть стати причиною надмірної пітливості дитячих ніжок.

Правильне взуття при пітливості ніг

Погано пахне взуттяБагато хто помилково думає, що ноги в дитини не можуть смердіти. Але причина неприємного запаху стоп у дорослих і дітей ідентична. Це бактерії, які розмножуються на спітнілих стопах. Запобігти цієї проблеми можна за допомогою правильного взуття. У дитячому віці такий виріб має величезне значення. Від того, наскільки правильно воно підібране, залежить не тільки розвиток стоп, суглобів ніг, але і стан шкіри.

Якщо ви хочете, щоб у дитини не пітніли ноги, то під час купівлі взуття зверніть увагу на:

  • матеріал верху;
  • устілки;
  • відповідність сезону та погоди;
  • розмір.

Матеріал верху

Дихаючі матеріали, які забезпечують належну циркуляцію повітря, є найкращою профілактикою потовиділення стоп. Ортопеди в усьому світі радять батькам вибирати моделі з натуральних матеріалів (текстильні, шкіряні, з нубуку). Синтетика не дозволяє стопі дихати, сприяє сильнішому потовиділенню і утримує вологу всередині взуття. В результаті ніжки дитини залишаються постійно мокрими, з'являється неприємний запах і грибок, а шкіра на ступнях нерідко облазить.

Тому всі варіанти взуття в дитячому гардеробі (в тому числі шкільні, спортивні, класичні для свят або ортопедичні моделі для профілактики викривлень) повинні бути тільки з натуральних дихаючих матеріалів.

Устілки

Дитячі черевикиДля хлопчиків і дівчаток будь-якого віку не менш важливою є якість устілок у взутті. Якщо вони зроблені з синтетичних матеріалів (особливо в спортивних моделях — кросівках, кедах, сліпонах), то треба бути готовими до того, що ніжки у дитини будуть пітніти ще сильніше. Багато фахівців радять вибирати для дітей моделі зі знімними устілками. Але якщо віддавати перевагу знімним елементам, тоді доведеться відмовитися від супінатора, що також не дуже добре для дітей.

Супінатор важливий для правильного формування склепіння стопи, запобігає плоскостопості, яка є причиною багатьох хвороб опорно-рухового апарату в дорослому віці. То що ж робити: невже доведеться вибирати між здоровим розвитком стопи і відсутністю поганого запаху? Зовсім ні. І приклад цьому турецьке взуття Theo Leo.

Майже всі моделі цього бренду мають супінатор, при цьому устілка, хоч і не виймається, але й не парить. Весь секрет у тому, що виробник виготовляє її з високоякісної дихаючої шкіри (виняток — зимові черевики з хутряними устілками). Такі вироби не викликають дискомфорту, сприяють вентилюванню всередині взуття. До того ж шкіряну устілку легко мити, обробляти дезінфікуючими засобами, які нейтралізують поганий запах.

Погода і сезон

Ще одна очевидна причина пітливості ніг — взуття, яке не відповідає погоді. Закриті моделі в спеку — поганий вибір не тільки для дитини, але і для дорослих. Варіанти літнього взуття для дітей (босоніжки, сандалі) повинні дозволяти стопі дихати. У відкритих босоніжках стопа маленької дитини постійно вентилюється і навіть в саму спекотну погоду залишається сухою, а значить, не ковзає по устілці та не пошкоджується. У більш прохолодні сезони також не варто надмірно вкутувати дітей. Пам'ятайте: більшість малюків дуже рухливі, і на прогулянці вони пітніють набагато швидше, ніж дорослі.

Розмір

Дитина приміряє взуттяЗатісні зимові чоботи або маленькі весняні туфлі не тільки погано впливають на зростання дитячої стопи, але й погіршують процеси терморегуляції. Якщо взуття сильно стискає дитячу ніжку, погіршується циркуляція крові, в результаті взимку стопи у дитини постійно мерзнуть (навіть у найтепліших моделях), у спекотну погоду нога сильно пітніє, а піт не має можливості випаровуватися з тісного взуття.

Як боротися з пітливістю?

Отже, що робити, якщо ноги у дитини дуже пітніють і при цьому смердять? Якщо пітливість спостерігається у місячної дитину, то ще раз нагадаємо: причин для занепокоєння немає (при відсутності різкого запаху). Все, що треба зробити батькам, —перечекати. Але не забувати при цьому про правила гігієни: часто міняти малюкові шкарпетки і черевички, уникати одягу і взуття з синтетичних матеріалів. Якщо справа в спадковості, тоді знову-таки краще, що можна порадити, — дотримуватися правил гігієни, робити масажі для поліпшення кровообігу, загартовувати стопи. Коли причиною пітливості є хвороба, то вирішити проблему допоможе тільки кваліфікований лікар.

Якщо дитячі стопи мають неприємний запах, в першу чергу, важливо зменшити кількість бактерій, що його викликають. У цьому допоможе антибактеріальне мило, тальк і крем для ніг, дезінфікуючий спрей для взуття. Корисно робити ножні ванни з морською сіллю або хвойним екстрактом, з відвару шавлії, кори дубу або череди. Позбутися поганого запаху можна, протираючи стопи розчинами лимонного соку або яблучного оцту.

Дитяче взуття з якісних матеріалівЩоб взуття не смерділо, приблизно раз на місяць його можна протирати розчином формаліну, а на ніч класти всередину полотняні мішечки з кедровою стружкою. Щоб запобігти розмноженню бактерій, наприклад, дитячі мокасини або сандалі треба регулярно просушувати на сонці, а спортивне — регулярно прати. І звичайно ж, не забувайте, що у дітей повинно бути взуття на зміну, не можна ходити в одному і тому самому.

Замість висновку

А тепер давайте ще раз все гарненько підсумуємо. Здорова дитина пітніє, коли:

  • вона взута занадто тепло;
  • інтенсивно рухається;
  • носить взуття або шкарпетки (колготи) з синтетичних матеріалів.

Для того, щоб усунути зайву пітливість дитячих ніг і запобігти появі неприємного запаху, важливо двічі на день міняти дитині шкарпетки і стільки ж разів перевзувати її. І пам'ятайте, що неправильне взуття (особливо з неякісних матеріалів) може стати причиною різних шкірних проблем: від звичайних мозолів до грибка, екземи та дерматитів. Тому фахівці інтернет-магазину Theo Leo радять зробити вибір разом з ними, так як лікувати ці хвороби куди важче й дорожче, ніж купити якісне взуття.


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре