Час роботи: з 10.00 до 19.00
Наприклад: Мокасини 428
Рус Укр

Чи правильно ходить ваш малюк?

Чи правильно ходить ваш малюк?Вважається, що свої перші кроки дитина повинна зробити у віці від 9 до 18 місяців. Багато батьків, не бажаючи чекати, коли малюк сам стане на ніжки, допомагають йому швидше освоїти новий навик. Але це категорично заборонено. Все, що можуть зробити у цей важливий для малюка час турботливі мами і татусі - простежити, чи правильно ступає їх крихітка, оскільки помилкова хода у маленьких дітей може привести до деформації опорно-рухового апарату.

Але от питання: як повинен ходити малюк? Ясна річ, що перші кроки малюка навіть віддалено не нагадують впевнену ходу дорослої людини. Але що для дитини вважається нормою, а коли можна казати, що вона ходить неправильно? Які симптоми вказують на дефекти ходьби і в яких випадках малюкові потрібна консультація ортопеда? Про це розкажуть консультанти нашого інтернет-магазину Theo Leo.

Як зазвичай ходять діти?

Це нам, дорослим, може здатися, що у ходьбі немає нічого складного: ось так просто взяв і пішов. Але для малюка, який тільки почав підніматися на свої дві, це випробування ще те! У даний час в організмі крихти у посиленому режимі відпрацьовується кілька навичок одночасно. Він вчиться тримати рівновагу, дотримуватися координації рухів, злагоджено управляти різними групами м'язів. У роботу включається вестибулярний апарат, а кісткам і зв'язкам вперше доводиться витримувати вагу всього тіла. Ось чому перші кроки малюка завжди невпевнені та хиткі. Як правило, його дебютне «дефіле» триває не більше декількох секунд. І це норма. А ось якщо малюка до року насильно намагаються навчити ходити, це вже може стати причиною відхилень. Якщо дитину поставити на ніжки завчасно, його скелетні кістки не витримують навантаження тіла і деформуються.

Перші невпевнені кроки малятка - це ще не ходьба. Знову-таки залежно від індивідуальних особливостей організму, малюкові може знадобитися від кількох тижнів до кількох місяців для того, щоб «відшліфувати» своє нове вміння. Протягом цього часу дитині навряд чи вдасться уникнути падінь, але це також є частиною відпрацювання навичок. Завдання батьків - допомагати малюкові знову підніматися на ніжки, а також створити максимально безпечну обстановку для дитячого навчання.

Проблеми при ходьбі у дітей

Малюк розвиває навички ходьбиРізні діти починають ходити у різний час. Більш активні прагнуть вивчити нові навички, як можна швидше. Іншим діткам потрібно трохи більше часу на те, щоб налаштуватися на свій перший крок.

У більшості випадків момент початку ходьби визначається фізіологією. Коли м'язи, зв'язки і кістки дитини досить зміцніють, тоді природа сама підштовхне його до нового етапу розвитку. Але трапляється, що крайні терміни, відведені на освоєння навику, вже закінчуються, малюк на вигляд здоровий і міцний, а вставати на ніжки не поспішає.

Корінь проблеми, швидше за все, слід шукати у психологічній складовій. Можливо, малюк вже пробував робити перші кроки, але після цієї спроби у нього залишилися не найприємніші спогади: малюк міг впасти, вдаритися, злякатися чогось. Якщо причина у цьому, то через деякий час він подолає свій страх і почне ходити. Завдання батьків переконати крихітку, що ходити не страшно. Діти із зайвою вагою також починають ходити пізніше середньостатистичних показників. Те ж саме можна сказати і про малят зі спокійним темпераментом. А якщо дитина почала ходити у термін, але пересувається тільки тримаючи когось за руку, це може бути сигналом поганого зору.

Відхилення від норми

Коли дитина вчиться ходити, формується його постава і хода, виробляються рухові навички та манера постановки стопи. Якщо малюк спочатку буде робити щось неправильно, це обов'язково позначиться на формуванні його скелета.

Норма - це коли під час ходи стопи розташовані паралельно або злегка розведені носками у бік. Якщо при пересуванні малюк завалюється на внутрішню частину ступні, це може привести до вальгусного (Х-образним) викривлення та плоскостопості. До речі, причиною деформації може послужити зайва вага дитини, травми або нестача в організмі вітаміну D. Неправильно також якщо стопи малюка розгорнуті носками один до одного. У такому випадку у дитини формується клишоногість.

Дуже часто батьки, помітивши у маленької дитини ніжки «колесом», вирішують, що їх чаду тепер все життя доведеться жити з цим викривленням. Насправді варусне (О-подібне) викривлення ніг для маляток не є відхиленням. Зазвичай до 3-4 років ніжки приймають природну форму. Запідозрити відхилення від норми можна у тому випадку, якщо викривлення ніжок у маленьких дітей дуже сильне. Для виключення рахіту або порушень у розвитку краще не втрачати час, а відразу проконсультуватися з фахівцем.

Як дізнатися, чи потрібно втручання фахівця?

Вальгусне викривлення ніг у дитиниНормальний розвиток дитини зазвичай відбувається за певною схемою. Навички, які малюк отримав у ранньому віці, є основою для його подальшого формування. Проте, іноді в звичках або розвитку малюка можна помітити симптоми, які вказують на те, що в організмі щось пішло не так. Не варто думати, що ортопедичні відхилення можна діагностувати тільки після того, як дитина навчиться впевнено ходити. Перші симптоми зазвичай проявляються, коли малюк робить перші кроки. Деякі з них є всього лише результатом неправильної звички, але інші можуть свідчити про серйозні захворювання.

Симптоми, при яких не можна відкладати візит до дитячого ортопеда:

  • малюк так і не почав ходити до 18 місяців;
  • дитина, роблячи крок, стає не на всю ступню, а тільки на пальчики або п'яти;
  • при ходьбі схрещує ніжки;
  • постійно спотикається і падає.

Деякі з цих симптомів можуть свідчити про порушення м'язового тонусу або про проблеми неврологічного характеру. Якщо їх не усунути, не виключено відставання у фізичному розвитку дитини.

Втім, для того, щоб прийти на прийом до ортопеда, не обов'язково чекати підозрілих симптомів. На профілактичному огляді лікар може визначити правильність ходи дитини, перевірити стан її ніжок, виключити варусне або вальгусне викривлення. Якщо у малюка вже є проблеми ортопедичного характеру, то фахівець призначить найбільш відповідне лікування. Як правило, у таких випадках малюкам радять масажі, фізіотерапію і ортопедичне взуття.

Домашні тренування

Час навчання ходьбі фахівці називають кульмінаційним етапом у розвитку дитини. Як вже було сказано, малюк піднімається на ніжки тоді, коли його скелетно-м'язовий апарат готовий до цього. Але як тільки малюк пізнає всі принади ходьби на двох ніжках, потреба у міцних м'язах, здорових зв'язках і правильно сформованих суглобах не тільки не відпаде, а ще більше посилиться. Батькам важливо не упустити момент і допомогти тілу малюка розвиватися, міцніти. Для цього існує спеціальний комплекс вправ - простеньких, але дуже ефективних і корисних для дитини.

Домашня гімнастика допоможе дитині розвинути правильні рухові навички і послужить хорошою профілактикою деформації скелета.

Приклади вправ:

  1. Посадіть дитину на валик, що лежить на підлозі. Міцно тримаючи малюка за стегна, злегка нахиліть назад. Слідкуйте за його зусиллями утриматися у вертикальному положенні. Потім візьміть дитину за ручки і нахиліть вперед. Вона повинна зробити спробу встати з валика.
  2. Покладіть на край крісла або дивана улюблену іграшку малюка. Тримаючись за опору, дитина повинна встати і дотягнутися до «трофея».
  3. Малютка повинна ходити, штовхаючи перед собою маленьку коляску для ляльок.
  4. Натягніть між двома опорами мотузку (не дуже високо) і дозвольте дитині переступити через перешкоду. При цьому подбайте, щоб дитина мала точку опори для подолання перешкоди.
  5. Візьміть дитину за ручки і попросіть сісти, розводячи коліна. Вставати малеча повинна на пальчики (утримуйте малюка за підняті вгору руки). Повторіть по 4-5 разів.

Якщо вам знадобилося спеціальне взуття

Якщо так сталося, що ваш малюк з будь-яких причин почав ходити неправильно, вирішити проблему допоможе спеціальне взуття. Наприклад, лікувально-профілактичні моделі від турецького бренду Theo Leo.

В асортименті нашого інтернет-магазину завжди є ортопедичні вироби для дітей різного віку, починаючи з 2-х років. Якщо ви виявили, що ваша крихітка під час ходьби викривляє стопу або завалюється на один бік, радимо звернути увагу на черевички з високим жорстким задником, який відмінно фіксує голіностоп в анатомічному положенні, попереджаючи розвиток деформації.

Theo Leo - це найкраще взуття для перших кроків. Подаруйте своєму малюку черевички, в яких йому сподобається ходити правильно.

Супутні товари


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре